Sinds de coronacrisis is het aantal cyberaanvallen op bedrijven en individuen toegenomen. Zo werden er alleen vorig jaar al ruim 3.000 meldingen gedaan van cybercrime door inwoners en organisaties in Den Haag.
Tijdens de Week van de Veiligheid gaan inwoners en ondernemers als ‘digitaal ambassadeurs’ de wijk in om posters op te hangen. Een van hen is ambassadeur Guido. "Ik ben blij dat ik mijn wijkgenoten zo kan helpen hun cyberweerbaarheid te vergroten.""
De komende weken worden er nog veel meer posters opgehangen en gaan de ambassadeurs langs bij sportclubs, verzorgingshuizen en scholen om flyers uit te delen.
Wethouder Saskia Bruines is blij met de hulp van de ambassadeurs. “Hackers slagen er steeds vaker in door te dringen tot de digitale netwerken van bedrijven en inwoners. Die lopen daarmee het risico om grote bedragen kwijt te raken. In samenwerking met de politie zijn we daarom vorig jaar gestart met het project Digitale Veiligheid in de Wijk. Ik ben ontzettend blij om te zien dat er nu al bijna twintig ambassadeurs actief zijn die zich inzetten voor het vergroten van de bewustwording over cybercriminaliteit onder inwoners en ondernemers in Den Haag.”
Vincent Stittelaar is cybercrimespecialist van de politie Den Haag. “Criminaliteit is van ons allen en we zijn we dan ook gezamenlijk verantwoordelijk voor de bestrijding ervan. Als politie willen we graag voorkomen dat burgers en ondernemers slachtoffer worden van digitale criminaliteit. Op deze manier dragen we samen met de gemeente en de ambassadeurs bij aan een veiliger digitaal Nederland.”
Sinds kort is er ook een speciale website (www.digitaalveiligindewijk.nl) met contactgegevens van de ambassadeurs, een overzicht van de activiteiten en handige websites waarop de laatste cybercrimemeldingen te vinden zijn.